Управителен съвет

 

Ана Лазарова

Председател на Управителния съвет

Ана е адвокат, практикуващ основно в сферата на търговското право и интелектуалната собственост, както и представител по индустриална собственост пред Българското патентно ведомство и Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO).
Тя е част от общността на Creative Commons в България, вечният начинаещ редактор в Уикипедия и ентусиазиран участник в различни проекти, промотиращи културата на споделяне.
Опитът на Ана в дългогодишната й работа с различни представители на творческите индустрии й помага да търси баланс между ценностите, в които вярва – свободен интернет и демократичен достъп до информация, образование и култура, и необходимостта от адекватна защита на интересите на носителите на авторски и сродни права.

Пламена Попова

Изпълнителен директор

Пламена e юрист, който работи в сферата на интелектуалната собственост, с интереси към цифровата свобода и цифровия свят.
Тя има защитена дисертация в БАН по проблемите на Авторските права и Архитектурата – тема, от която продължава да се вълнува и сега.
В допълнение, Пламена е специализирала в Колумбийски университет, Ню Йорк (Kernochan Center for law, media and the arts) – правните аспекти на проектите Europeana vs. Google Books; в Историческия факултет на Оксфордския университет по проблемите на отворения достъп и метаданни.
Тя е участвала в срещи на ICANN, включително във връзка с Trademark Clearing House. От 2017 г. е член на Интернет Комисията при INTA.

Димитър Димитров

Стратегически директор

Дими е български политолог, който понастоящем работи като директор на Европейските политики във Фондация Уикимедия в Брюксел. Основният фокус в работата му е “поправяне” на авторското право.
Дими е живял в Либия, Австрия и Полша, като първоначално е изследвал въпросите за правата на малцинствата, омразата и дискриминацията, преди Уикипедия и преговорите по ACTA да предизвикат интереса му към цифровите права и политическия процес.
Понастоящем Дими се е посветил на насърчаването на общественото достояние и децентрализирането на интернет в законодателството.
Дими обича кафето, мрази сока от моркови и смята, че Twitter е доброкачествената версия на интернет (който винаги изписва с малко “и”).

 

Сиянна Лилова

Координатор Проекти

Сиянна е студент по Право в Софийския университет с интереси в сферата на авторското право и цифровизацията на обществените отношения. Сиянна е живяла и учила в Италия и Белгия,  била е стажант в дирекция „Електронно управление“ към МТИТС и посещава специализиран курс по авторско право CopyrightX към Харвард.
Сиянна вярва, че споделеното знание е в основата на модерното общество, а неговата защита и отворен достъп следва да бъдат приоритети в развитието на съвременните европейски политики.

 

Експерти “Творчески индустрии”

Александър Донев

Киновед, доктор по кинознание, киноизкуство и телевизия в Института за изследване на изкуствата – БАН. Продуцент, режисьор, сценарист. Александър Донев води различни курсове в НАТФИЗ. Преподавал е също така в Нов български университет, департамент “Кино, реклама и шоубизнес”.
Александър е член на Европейската филмова академия, на Съюза на българските филмови дейци и на Съюза на българските журналисти.

 

Георги Томов

Георги Томов е артист, работещ с инсталации. Георги е роден в София и живее и твори в Берлин.
Георги работи с ефимерни медиуми – светлина и звук – постигайки абстрактно разбиране за есенцията на обект или пространство. Целта на тази практика е не само да рефлектира, но и да аргументира възприятието: поетична реконструкция на реалността, поддържаща идеалистична визия за света; изражение на формирането на мисловни форми в процеса на движение на артиста.

 

Експерти  “Цифровизация и свободен достъп”

Вася Атанасова

Вася е редактор в Уикипедия от повече от 11 години с над 1500 статии в българската версия на енциклопедията и над 4000 свободно лицензирани снимки в мултимедийното хранилище Общомедия. Стои зад сътрудничествата на българската уики общност с Държавния архив, Столичния зоопарк, СДП „Балкани“, Националния политехнически музей, Националния природонаучен музей, насочени към създаване на свободно дигитално съдържание с документална и образователна стойност.
Вася е работила с преподаватели от няколко университета, с които водят уики обучения на студенти в различни тематични области. Неин е първият в България университетски курс, изцяло посветен на Уикипедия: „Уикипедия и уики технологии“ във Факултета по математика и информатика на Пловдивдския университет (2001-2014).
Вася е „злият гений“ зад предизвикателството „100 уики дни“, в което в сто поредни дни трябва да се създадат сто енциклопедични статии; благодарение на него на над 50 езика над 230 души по цял свят са създали над 15 хиляди нови статии в Уикипедия.

 

Спасимир Пилев

Спасимир е завършил История и география, а след това магистратура “Изменения на климата и управление на водите” в Геолого-географския факултет на Софийския университет.
От началото на 2008 г. допринася в Уикипедия с информация и снимки и е активен участник в българската Уики общност. Спасимир вярва, че свободната енциклопедия е страхотно място на знание, достигащо безплатно до милиарди хора по света.
От 2013 г. Спасимир работи активно в сътрудничество с “Държавна агенция архиви” както и регионални библиотеки за цифровизация на българското културно наследство.