Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

#Fixcopyright дискусия – Творци срещу онлайн филтрите

09/05/2018 @ 18:30 - 22:00

В сряда, 9-ти май, Денят на Европа, Бар Петък ще се превърне в арена на битка за авторското право в Европейския съюз. Творците ще застанат с това, което могат най-добре – своето изкуство, срещу плановете на ЕС в тяхно име да въведе задължения за доставчиците на интернет услуги да следят, филтрират и цензурират публикуваната информация онлайн.

Ще стартираме в 18.30 ч. с откриване на инсталация на Destructive Creation. Ще чуем от представители на различни творчески поприща защо ограничаването на свободния интернет не е в полза на изкуството. Ще прожектираме видеоклипове на ЖЛЪЧ, Божидар Василев, Димитър Бодуров, The Center и Искра Иванова, посветени на каузата на свободното изразяване.

Поводът:
Съществува реална опасност в Съвета на ЕС да бъде прието последното предложение на България за ограничаване на потребителско съдържание в интернет, въпреки че би навредило на българската IT индустрия, библиотеките, академичната общност, гражданските организации и хората на изкуството. То включва прословутия Член 13, който заплашва да подложи на цензура дигиталните канали, в които творците споделят своята работа.

Какво целим?
Да бъдем чути, да оставим творците сами да преценяват кое e добре за тях и кое не, и да призовем към преосмисляне на текста на закона, който ще ампутира правото им на изразяване и достъп до информация.

Какво ще видите?
Работите на български артисти, които са част от европейската мрежа Create.Refresh, която призовава за спиране на Член 13 и преосмисляне на авторскоправната уредба на европейско ниво. Ще си поговорим за необходимостта от реформа и рисковете от конкретните законодателни предложения, лансирани в настоящия момент.“

FB link https://www.facebook.com/events/1614196345363181/

Детайли

Дата:
09/05/2018
Час:
18:30 - 22:00

Организатор

Цифрова република

Място

Бар Петък
ул. "ген. Гурко" 21
София, България
+ Google Map