Учени от цяла Европа призовават за балансирано авторско право

copyright-1700172_1920

Тази седмица European Policy for Intellectual Property (EPIP), асоциация обединяваща водещите учени в сферата на интелектуалната собственост, излезе със становище отправено към членовете на Европейския парламент (ЕП) относно предстоящата реформа на авторското право.

Становището обръща внимание на промените в текстовете на член 11 и член 13 от проектодирективата за авторското право в цифровия единен пазар, които бяха предложени след като на 5 юли ЕП гласува против даването на мандат за преговори със Съвета.

В новия вариант на член 13, както Аксел Вос изтъква, вече не се споменават спорните технологии за филтриране на съдържание. Независимо от това, според новия текст доставчиците на онлайн услуги, които предоставят на платформите си достъп до съдържание, качено от потребители, ще носят пряка отговорност за авторскоправните нарушения на своите потребители. В случай, че платформите искат да предоставят достъп до съдържание, защитено с авторско право, те ще трябва да се сдобият с лицензи за тази цел.

 

Освен това, с предложението си Вос се опитва удобно да въведе нова дефиниция за доставчик на онлайн услуги за споделяне на съдържание, с която да ограничи приложението на член 13 относно някои стартъпи, енциклопедии с нетърговска цел (т.е. Уикипедия), облачни услуги за лична употреба, които не предоставят публичен достъп до съдържание (т.е. Dropbox), платформи за отворен софтуер (т.е. GitHub) и онлайн пазари (т.е. eBay).

Както наблюдават учените от EPIP, въпреки измененията, новият текст на член 13 би имал същия резултат и на практика би принудил доставчиците на услуги да използват филтри, ако не искат да носят отговорност за каченото от потребители съдържание. Подобна уредба, подчертават от EPIP, би имала неблагоприятни последици върху основни човешки права и продължава да бъде противоречие с разпоредбите на Директивата за електронната търговия.

От научната асоциация не са впечатлени и от редакцията на член 11. Те изтъкват, че Вос е приложил същия подход като при член 13, като вместо да реши проблема по същество, той въвежда допълнителни условия, за да се презастрахова. В обобщение, от EPIP смятат, че проектодирективата не предлага балансирана уредба на авторското право в Европа и пропуска да въведе важни изключения за онлайн потребителите.

Препоръките на учените от EPIP по повод гласуването на авторскоправната реформа в ЕП конкретно са:

  • изключението за извличане на текст и данни да не се отнася само за научни и изследователски организации;
  • да се въведат изключения, свързани със свободата на панорама и създаваното от потребители съдържание;
  • член 11 да бъде изтрит;
  • член 13 да бъде приет във варианта на предложението на IMCO комитета, което е в съответствие с разпоредбите на директивата за електронната търговия;
  • изтриване на новия член 12а, който защитава организаторите на спортни събития и е въведен в последния момент без да е направена предварителна оценка за въздействието му.

 

Изображение: Източник PIXABAY, CC0 Creative Commons;

 

Related Posts

Leave a comment