РАБОТИЛНИЦА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

Вие сте дизайнер, илюстратор, фотограф, музикант, писател или творите в други области  и търсите съвет по авторскоправен проблем? Чудите се дали интелектуалната ви собственост е защитена? Не знаете дали да се обърнете към адвокат, но искате повече информация и професионално мнение?

Или пък сте студент, който се интересува от интелектуална собственост и иска да придобие практически опит чрез работа по истински казуси директно с клиенти?

КАКВО Е ПРАВНА КЛИНИКА?

„Работилницата за интелектуална собственост“ представлява правна клиника за pro bono консултации на независими творци и творчески колективи с помощта на студенти от специалност „Право“. Елате с вашия казус и ние ще ви посъветваме как да защитите труда си и какви ресурси можете да ползвате свободно. Студентите ще се подготвят и ще дават консултациите под надзора на действащи адвокати, представители индустриална собственост и преподаватели от най-добрите университети в България.

Концепцията за предоставяне на безплатни и отворени за обществото правни консултации от студенти е известна  като „клиника“ и се реализира под патронажа на много университети и неправителствени организации по свeтa.

НАШАТА ЦЕЛ

Целта ни е да подкрепим независимите автори при осъществяването на проектите им и да окуражим използването на свободни лицензи при публикуването на произведения. С клиниката ни искаме да създадем общност от автори, запознати със своите права и ценностите на свободното споделяне.

Консултациите са безплатни. Това, за което молим участниците в замяна, е малък принос към ресурсите със свободен достъп – да пуснат някое свое ново или вече съществуващо произведение под лиценз на Creative Commons.

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ?

Работилницата се провежда всеки четвъртък от 16:00 часа. За да се запишете за консултация, моля попълнете този предварителен формуляр с информация за себе си и своя казус, за да могат студентите да се подготвят предварително. Ако сте студент, който иска да се включи в инициативата, моля пратете ни информация за Вас и кратка мотивация тук.

Цифрова република си запазва правото да избира с кои случаи да се ангажира и на кои клиенти да предостави консултации. Основни критерии за подбора на казуси и участници в работилницата са: степента на сложност и характера на търсеното решение, натовареността на студентите и техните обучители, дали клиентите са независими творци, представителни организации или търговски дружества.

Източници на графиките (свободен лиценз):
Vector illustration credit: vecteezy.com 
Background vector created by rawpixel.com - www.freepik.com