КАКВО Е ПРАВНА КЛИНИКА?

„Работилницата за интелектуална собственост“ представлява правна клиника за pro bono консултации на независими творци и творчески колективи с помощта на студенти от специалност „Право“. Елате с вашия казус и ние ще ви посъветваме как да защитите труда си и какви ресурси можете да ползвате свободно. Студентите ще се подготвят и ще дават консултациите под надзора на действащи адвокати, представители индустриална собственост и преподаватели от най-добрите университети в България.

Концепцията за предоставяне на безплатни и отворени за обществото правни консултации от студенти е известна  като „клиника“ и се реализира под патронажа на много университети и неправителствени организации по свeтa.

НАШАТА ЦЕЛ

Целта ни е да подкрепим независимите автори при осъществяването на проектите им и да окуражим използването на свободни лицензи при публикуването на произведения. С клиниката ни искаме да създадем общност от автори, запознати със своите права и ценностите на свободното споделяне.

Консултациите са безплатни. Това, за което молим участниците в замяна, е малък принос към ресурсите със свободен достъп – да пуснат някое свое ново или вече съществуващо произведение под лиценз на Creative Commons.

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ?

За да се запишете за консултация, моля попълнете този предварителен формуляр с кратка информация за себе си и своя казус. Ако сте студент, който иска да се включи, моля пратете ни информация за Вас и кратка мотивация тук.

Цифрова република си запазва правото да избира с кои случаи да се ангажира и на кои клиенти да предостави консултации. Основни критерии за подбора на казуси и участници в работилницата са: степента на сложност и характера на търсеното решение, натовареността на студентите и техните обучители, дали клиентите са независими творци, представителни организации или търговски дружества.