ЕКИП

РЪКОВОДСТВО

Ana
АНА ЛАЗАРОВА
Председател на Управителния съвет
Plamena
ПЛАМЕНА ПОПОВА
Изпълнителен директор
Dimi
ДИМИТЪР ДИМИТРОВ
Стратегически директор
0180330192237
СИЯННА ЛИЛОВА
Координатор Проекти

ЕКСПЕРТИ

vassia-photo
ВАСЯ АТАНАСОВА
zhulieta-mandazhieva-1
Жулиета Мандажиева
Spasimir_Pilev-IMG_2358
СПАСИМИР ПИЛЕВ
thumbnail_IMG_2636
Диляна Видева
Untitled-1
Георги Симеонов
thumbnail_Image-201606269
Галя Манчева
94432945_10213431679464899_8262613485104398336_o
Росица Геогриева
thumbnail_JB DigRep pic
Йордан Бисерков
Humans of Copyright - The Real Life Stories event at European Parliament, Brussels, March 19, 2018. Copyright © delmi alvarez
АЛЕКСАНДЪР ДОНЕВ
51366946_567026943709524_7983107312812294144_n (2)
Радослав Чичев
foto1-752x440
Александър Петров
Screenshot (80)
Димитрина Папагалска
Screenshot (79)
Никол Атанасова
АНА ЛАЗАРОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ
ana@digrep.bg


Ана е адвокат, практикуващ основно в сферата на търговското право и интелектуалната собственост, както и представител по индустриална собственост пред Българското патентно ведомство и Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO).

Тя е националният координатор на Creative Commons България, вечният начинаещ редактор в Уикипедия и ентусиазиран участник в различни проекти, промотиращи културата на споделяне.

Опитът на Ана в дългогодишната й работа с различни представители на творческите индустрии й помага да търси баланс между ценностите, в които вярва – свободен интернет и демократичен достъп до информация, образование и култура, и необходимостта от адекватна защита на интересите на носителите на авторски и сродни права.


ПЛАМЕНА ПОПОВА

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

plamena@digrep.bg


Пламена e юрист, който работи в сферата на интелектуалната собственост, с интереси към цифровата свобода и цифровия свят.

Тя има защитена дисертация в БАН по проблемите на Авторските права и Архитектурата – тема, от която продължава да се вълнува и сега.

В допълнение, Пламена е специализирала в Колумбийски университет, Ню Йорк (Kernochan Center for law, media and the arts) – правните аспекти на проектите Europeana vs. Google Books; в Историческия факултет на Оксфордския университет по проблемите на отворения достъп и метаданни.

Тя е участвала в срещи на ICANN, включително във връзка с Trademark Clearing House. От 2017 г. е член на Интернет Комисията при INTA.


ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

Стратегически директор
dimi@digrep.bg


Дими е български политолог, който понастоящем работи като директор на Европейските политики за Уикимедия в Брюксел, където се опитвада „поправи” авторското право.

Живял в Либия, Австрия и Полша, като първоначално е изследвал въпросите за правата на малцинствата, омразата и дискриминацията, преди Уикипедия и преговорите по ACTA да предизвикат интереса му към цифровите права.

Понастоящем се е посветил на насърчаването на общественото достояние и децентрализирането на интернет. Обожава кафето, мрази сока от моркови и смята, че Туитър е доброкачествената версия на интернет.


СИЯННА ЛИЛОВА

Координатор Проекти

siyanna@digrep.bg


Сиянна завършва Право в Софийския университет, а интересите ѝ сферата на IP и IT правото я водят до Кеймбридж, където в момента следва магистратура. По време на следването си участва в обменни програми в Италия, Белгия и Китай; преминава курсове по американско авторско право (CopyrightX) и компютърни науки (CS50x).

Сиянна е националният представител на Creative Commons България и е част от нарастващото общество на Sofia Legal Hackers.

Вярва, че споделеното знание е в основата на модерното общество и следва да бъде приоритет в развитието на съвременните европейски политики. Така и не се е научила да намига с дясното око, но успява да се справя въпреки това.


ВАСЯ АТАНАСОВА

vassia.atanassova@gmail.com


Вася Атанасова е редактор в Уикипедия от повече от 12 години с над 1600 статии в българската версия на енциклопедията и над 6000 свободно лицензирани снимки в мултимедийното хранилище Общомедия.

Стои зад сътрудничествата на българската уики общност с Държавния архив, Столичния зоопарк, СДП „Балкани“, Националния политехнически музей, Националния природонаучен музей, насочени към създаване на свободно дигитално съдържание с документална и образователна стойност. Работи с преподаватели от няколко университета, с които водят уики обучения на студенти в различни тематични области. Неин е първият в България университетски курс, изцяло посветен на Уикипедия в Пловдивдския университет. През 2018 г. води обучения на библиотекари по Уикипедия и по медийна грамотност в десет регионални библиотеки в страната.

Вася е „злият гений“ зад предизвикателството „100 уики дни“, в което в сто поредни дни трябва да се създадат сто енциклопедични статии; благодарение на него на над 50 езика 300 души по цял свят са създали над 18 хиляди нови статии в Уикипедия. За тази инициатива през септември 2018 г. получава една от годишните награди за доброволчество на TimeHeroes.

Когато не се занимава с Уикипедия, Вася работи в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, където от април 2018 г. е доцент в секция „Биоинформатика и математическо моделиране“.


ЖУЛИЕТА МАНДАЖИЕВА

Жулиета е адвокат, който през последните пет години специализира в областта на правото на информационните технологии и защитата на данни. Тя работи с редица fintech компании и доставчици на дигитални услуги или услуги, базирани на работата с данни.

В момента Жулиета обогатява знанията си в сферата на интернет правото чрез магистърската програма на университет Queen Mary "Право на компютрите и комуникациите".


 

СПАСИМИР ПИЛЕВ

spasimir@digrep.bg


Спасимир е завършил История и география, а след това магистратура “Изменения на климата и управление на водите” в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

От началото на 2008 г. допринася в Уикипедия с информация и снимки и е активен участник в българската Уики общност. Спасимир вярва, че свободната енциклопедия е страхотно място на знание, достигащо безплатно до милиарди хора по света.

От 2013 г. Спасимир работи активно в сътрудничество с “Държавна агенция архиви” както и регионални библиотеки за цифровизация на българското културно наследство.


ДИЛЯНА ВИДЕВА

Диляна е завършила специалност "Европеистика" в Софийски университет, като по време на обучението си учи един семестър в Лиежкия университет в Белгия. През настоящата година защитава магистърска теза, която проследява гласуването на европейската реформа на авторското право в магистърска програма "Е-Европа".

Тя проявява интерес към цифровите политики на Европейския съюз, тъй като все по-голяма част от живота ни се прехвърля в интернет. На мнение е, че повече хора трябва да знаят какво точно се гласува на европейско ниво, защото то пряко засяга свободата ни в интернет, личните ни данни, употребата на онлайн платформи и много други.


ГЕОРГИ СИМЕОНОВ

georgis@digrep.bg


Георги е информатик, завършил Софийския университет „Св. Климент Охридски“, факултет по математика и информатика. Работи в сферата на компютърните науки и информационните технологии с интереси към цифровата свобода, точните науки, изкуствения интелект, киберсигурността, свободния достъп до знания и данни в Интернет.

В БАН Георги работи в областта на големите данни и европейски проекти свързани с отворения достъп до научни данни, в това число онлайн мрежата за отворена наука OpenAIRE. Участва в международни организации, конференции, школи, работни групи за разработване на стандарти и софтуер за дългосрочно съхранение на данни и оперативна съвместимост между различни цифрови хранилища и софтуерни системи.


ГАЛЯ МАНЧЕВА

Галя е професионалист в областта на цифровите политики. Учила е Комуникации и интернет управление в Белгия и е работила в Европейския парламент за Пиратската партия по досиета, заложени в Единния цифров европейски пазар, в това число: международни търговски спогодби (ТПТИ, КЕТИ и прочие), онлайн защита на личните данни, Интернет на Нещата, цифрово авторско право, неутралност на интернет и телекоми и т.н.

В момента Галя работи по проекти, свързани с отворения софтуер. Тя е запозната с процесите и тенденциите в европейските цифвори политики и начина, по който те влияят на бизнеса и неговото развитие.


РОСИЦА ГЕОГРИЕВА

Роси е завършила Право в Софийския университет. Прекарва и един семестър в университета ELTE в Будапеща по програма Еразъм. Има опит в корпоративното право, защитата на лични данни и индустриалната собственост.

Работила е в онлайн платформа, която разкодира сложните закони на достъпен език. Интересува от взаимодействието между правото, изкуството и медиите. Мечтае за свят, в който всичко между тях е наред.


ЙОРДАН БИСЕРКОВ

jordan@biserkov.com


Йордан е ИТ специалист. Завършил е информатика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е по редица български и европейски проекти в областта на екологията, интернет, ГИС-моделирането и дистанционните методи. Обича да пилотира еко-дронове и да снима.

Все още вярва в един по-добър свят. Допринася за проекти с отворен код. Смята, че през 21ви век всеки трябва да умее да програмира, точно както всеки трябва да умее да чете (критично) и да пише (ясно). Същевременно масовите езици за програмиране са излишно сложни, дори и за професионалните програмисти. Решението вижда в езици като Clojure, които са възприели простотата като основополагаща ценност


 

АЛЕКСАНДЪР ДОНЕВ

alexander@digrep.bg


Киновед, доктор по кинознание, киноизкуство и телевизия в Института за изследване на изкуствата – БАН. Продуцент, режисьор, сценарист. Александър Донев води различни курсове в НАТФИЗ. Преподавал е също така в Нов български университет, департамент “Кино, реклама и шоубизнес”.

Александър е член на Европейската филмова академия, на Съюза на българските филмови дейци и на Съюза на българските журналисти.


ГЕОРГИ ТОМОВ

georgi@digrep.bg


Георги Томов е артист, работещ с инсталации. Георги е роден в София и живее и твори в Берлин.

Георги работи с ефимерни медиуми – светлина и звук – постигайки абстрактно разбиране за есенцията на обект или пространство. Целта на тази практика е не само да рефлектира, но и да аргументира възприятието: поетична реконструкция на реалността, поддържаща идеалистична визия за света; изражение на формирането на мисловни форми в процеса на движение на артиста.


РАДОСЛАВ ЧИЧЕВ

Радослав Чичев е завършил история в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Понастоящем е един от водещите на предаванията “Артефир” и “Аларма” по програма “Христо Ботев” на БНР.

Автор е на стихосбирките: „От прашинката на деня“, „Сърцето на ловеца е лисица“ и на „5.6“, както и на пиесите „Колекционерката“, „Траевремене“ и „Звездата на Планк“. Един от участниците в поетичното представление "4х4"


 

АЛЕКСАНДЪР ПЕТРОВ

Александър е книгоиздател и един от създателите на родния уеб. Той се занимава с редица различни проекти, сред които най-популярен е ФотоФорум - най-голямата българска онлайн платформа за фотография.

Александър е огранизатор и на годишния авторитетен фотографски конкурс "Годишни фотографски награди".


 

ДИМИТРИНА ПАПАГАЛСКА

Д-р Димитрина Папагалска е асистент в Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер на УНСС, където преподава на студенти по дисциплините интелектуална собственост, телевизионна индустрия, авторско право и сродни права, и творчески индустрии. В Център за творческо обучение е директор организационно развитие и консултант по въпросите на интелектуалната собственост.

Член е на Сдружение Цифрова република и на Коалиция за медийна грамотност. Притежава над 7 години опит в управлението и администрирането на проекти, както и в организирането и координирането на обучения и мероприятия.


 

НИКОЛ АТАНАСОВА

Никол завършва специалност „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. След краткосрочно пребиваване в ареалите на адвокатската професия решава да поеме нова посока на развитие в полето на информационните технологии и защитата на лични данни.

В съвременния изтъкан от противоречия свят понякога е наистина трудно да помириш противоположностите и да откриеш връзката между тях. Никол вярва, че любопитството и ентусиазмът са напълно достатъчни, за да срещнеш привидно полярни сфери като право и ИТ, а всъщност се оказва, че взаимодействието между тях далеч не е толкова ефимерно.

В свободното си време Никол обича да спортува, да кръстосва планините и да се губи в книги.