Успех: ЕП гласува против данък върху линка и филтрирането онлайн

36686781_236090573855667_6160890261216952320_n-960x480

Днес, 5-ти юли, Европейският парламент гласува против даването на мандат за преговори със Съвета на ЕС по сегашния текст на проектодирективата, чиито противоречиви разпоредби можеха да доведат до въвеждането на цензура в интернет. Въпреки че Комисията по правни въпроси одобри доклада за реформа и спорните член 13 и член 11, след решението на парламента днес, реформата на авторското право в единния цифров пазар ще бъде преразгледана и ще подлежи на последващо гласуване през септември.

Това е безспорен успех за кампаниите, които се борят за запазването на свободата в интернет, но както Юлия Реда казва в своя статус в Туитър, активизмът и натискът срещу несправедливи незаконодателни решения при реформирането на авторското право трябва да продължи, тъй като въпросът тепърва предстои да бъде разрешен.

Julia Reda

@Senficon

Great success: Your protests have worked! The European Parliament has sent the copyright law back to the drawing board. All MEPs will get to vote on and the September 10–13. Now let’s keep up the pressure to make sure we !

318 от членовете на Европейския парламент са гласувалите „против“, докато 278 са тези „за“. Ето и отчетът как са гласували нашите евродепутати днес. Впечатление прави обръщането на 180 градуса на г-н Ангел Джамбазки, който доскоро подкрепяше публично нашата кауза и гласува против текстовете в Комисията по правни въпроси.

Също така прави впечатление това, че г-жа Ева Паунова/Майдел, която се обявява за радетел на свободния достъп и защитник на интернет потребителите, и г-н Емил Радев, който се афишира като приятел на библиотеките, просто не са гласували. Светослав Малинов, който дори публикува във Фейсбук своята категорична позиция „против” член 13, също беше въздържал се по време на вота днес. Подозренията са, че тримата са се подали на натиска в ЕНП да не изразяват позиция против директивата.

От българските евродепутати, Момчил Неков и Георги Пирински от СиД, както и Илхан Кючюк от АЛДЕ показаха активна позиция за запазването на свободния интернет като гласуваха „против” текста на проектодирективата.

Ето и списък на всички резултати от вота на българските евродепутати:

Асим Адемов /ГЕРБ – ЕНП/ – за филтиране на интернет
Неджими Али /ДПС – АЛДЕ/ – за
Николай Бареков /? – ЕКР/ – не гласувал
Ангел Джабмазки /ОП – ЕКР/ – за
Филиз Хюзменова /ДПС – АЛДЕ/ – за
Петър Курумбашев /БСП – С&Д/ – за
Андрей Ковачев /ГЕРБ – ЕНП/ – за
Илхан Кючюк /ДПС – АЛДЕ/ – против
Станислав Малинов /ДСБ – ЕНП/ – въздържал се
Ева Майдел /ГЕРБ- ЕНП/ – не гласувала
Момчил Неков /БСП – С&Д/ – против
Андрей Новаков /ГЕРБ – ЕНП/ – за
Георги Пирински /БСП – С&Д/ – против
Емил Радев /ГЕРБ – ЕНП/ – не гласувал
Сергей Станишев /БСП – С&Д/ – не гласувал
Владимир Уручев /ГЕРБ – ЕНП/ – за

Днешното решение е само частична победа, истинската битка за авторското право на 21-ви век, което да отразява както интересите на творците, така и тези на потребителите, тепърва предстои.

Leave a comment