Не съм робот! Най-важното политическо решение за интернет тази година

pledge2019bg2

Филтриране на интернет: окончателното решение предстои

 

След няколко седмици най-важното политическо решение за годината, свързано с интернет, ще бъде взето от Европейския парламент. То съдържа задължение за автоматизирано предварително филтриране на цялото съдържание, генерирано от потребители.  Това би довело не само до масово триене, но и би ускорило изграждането на “цензурна инфраструктура”, която лесно да може да се използва и за други цели от самозабравили се национални законодатели като в България.

Не е късно!

Но все още не е късно. Както при АСТА и при борбата за мрежова неутралност, още можем да обърнем мача и да го спечелим. Затова сме решили да обвържем предстоящите избори за депутати в Европейския парламент с тяхното гласуване “за” или “против” предварителното филтриране. Каним всички наши съмишленици да се обадят на българските евродепутати и да заявят, че няма как да гласуват на тях, ако одобрят тази реформа на авторскато право с печално известния член 13 в сегашната му редакция.

Чрез www.pledge2019.eu, кампания в която Цифрова република участва, всеки европеец може безплатно да се обади на депутат в Европейския парламент и да заяви своята гражданска позиция.

Не съм робот!

Важно е да покажем на критиците, че ни има и сме истински хора. Представителите на музикалната индустрия и издателствата, най-могъщите лобита зад тази реформа,  досега следват модел на аргументация в стил “Тръмп”. Критиците биват отхвърлени като “фалшиви новини”, обвинявани в това, че следват команди от САЩ или, в случая на Европейската комисия, определени като “моб”.

За последната публикация в официален канал на Европейската комисия, вече изтрита, Комисар Габриел се извини. Но и тя, и нейният колега Вицепрезидентът Ансип казват, че не са одобрили статията. Кой всъщност я е одобрил остава загадка, която Цифрова република се опитва да разнищи, подавайки искания за достъп до обществена информация.

Хващайте телефоните, роботи!

Затова най-добре е да покажем, че на много истински хора ни пука за интернет и предпочитаме реформа на авторското право без предварително филтриране, предвидено в член 13. Всичко нужно ще намерите на www.pledge2019.eu.

NB: Ако има доброволци да преведат кампанийния сайт, молим да се свържат с нас!

Related Posts

Leave a comment