Screenshot (7)

Можем да открием много примери за свободен софтуер в ежедневието си: GNU/Linux, Mozilla Firefox, VLS, Audacity, Libre Office. Предимствата му също са добре известни – споделя се свободно, може да се редактира и адаптира според нуждите на потребителите и много други. Всички обичаме свободния софтуер, но показваме ли го достатъчно?

На този Свети Валентин (14 февруари 2019), Европейската фондация за свободен софтуер (Free Software Foundation Europe) организира инициативата „Аз обичам свободния софтуер„, за да благодари на всички, които допринасят за неговото развитие, и да подчертае важната му роля за обществото. Свободният софтуер е от значение не защото е безплатен, а защото ни дава свобода. Той ни дава свободата да го използваме, изучаваме, споделяме и усъвършенстваме. Позволява ни да поемем контрол над устройствата си, да защитим личните си данни и да работим заедно, за да го подобрим и направим по-полезен за всички.

Вие също можете да покажете колко обичате свободния софтуер и да му пратите валентинка като споделите някой от банерите на инициативата, използвате #ilovefs, изпратите специална ilovefs онлайн картичка или разпространите иницативата по друг начин.

 

 

Дизайнер на банерите - Markus Meier; обществено достояние (CC0)

Leave a comment