Загуба за отворения интернет

despaired-2261021_960_720

Гласуването днес в Европейския парламент е загуба. Загуба за правата на потребителите, за отворения интернет и в крайна сметка – за авторскоправната регулация в цифровата среда. Евродепутатите избраха да подкрепят т.нар. творчески индустрии и исканията им за повече контрол върху това как ние използваме и споделяме творби. Дали този избор е правилната стъпка и колко наистина полезен ще бъде той за творците?

Това, което подкрепи днес Европейският парламент:

  • Според Чл. 13, правопритежателите ще получат повече контрол върху споделянето на техните творби онлайн. Това ще им позволи да изискват от онлайн платформите филтриране на съдържанието, което неминуемо ще има негативен ефект върху правата на потребителите, нас;
  • Според чл. 11, издателите получават изцяло ново, сродно право, което ще им позволи да контролират достъпа /на потребителите, нашия достъп/ до новинарското съдържание и начина, по който се реферира към прес публикации и новинарско съдържание в интернет;
  • Според Чл. 3, правопритежателите получават правото да предотвратят това всяко лице /различно от научен работник/ да използва компютри, за да анализира информация, съдържаща се в произведения, към които има легален достъп;
  • Според новия чл. 12а, организаторите на спортни прояви стават притежатели на авторски права, което ще им позволи да забраняват споделянето на снимки и други записи от спортните събития;
  • Според чл. 13б, търсачките на изображения ще се нуждаят от разрешения /лицензи/ за дори най-малките прегледи на изображения, които те представят като резултати от търсене.

Все пак, в гласуваният днес доклад има и някои положителни изключения: леко подобрена версия на авторскоправното изключение за образователни цели и малко по-добри механизми, позволяващи на културните институции да предоставят достъп до творби извън търговския оборот.

Тези минимални позитиви обаче не могат да променят резултата. Днешното гласуване в ЕП промени съществено баланса и то във вреда на обществения и публичен интерес – във вреда на нас, потребителите.

Избирайки страната на т.нар. творчески индустрии, депутатите от ЕС днес обърнаха гръб на потенциала на интернет /нефилтрираната му версия/, да стимулира научните изследвания, достъпа до знание и творчеството въобще. Депутатите от ЕС обърнаха гръб и на академичната позиция по въпроса, която почти единодушно нарече Директивата /и специално чл. 11 и чл. 13/ “лош пример за законодателство”.

След днешния вот, започват преговори /т.нар. триалог – между Комисията, Съвета и Парламента/, които трябва да завършат с ново гласуване в Парламента – вероятно в края на тази година или в началото на следващата. Това предстоящо гласуване ще бъде последната възможност да се предотвратят, или поне да се ограничат, последствията от Директивата.

Как гласуваха днес българските евродепутати:

В подкрепа на чл. 13, тоест за филтриране на интернет /според днешното гласуване/ са гласували: Петър Курумбашев, Асим Адемов, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков, Владимир Уручев.
Срещу филтрирането са гласували: Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк, Николай Бареков, Ангел Джамбазки, Светослав Малинов, Момчил Неков, Сергей Станишев, Искра Михайлова.

Поне по въпроса за филтрирането изглежда, че в България силите са изравнени.

На общото гласуване на предложението за Директива и даване на мандат за преговори гласуването сред българските евродепутати изглежда така:

За /тоест в подкрепа на цялостното предложение за Директива/ са гласували: Филиз Хюсменова, Искра Михайлова, Светослав Малинов, Андрей Ковачев, Емил Радев, Асим Адемов, Илхан Кючюк, Ева Майдел, Андрей Новаков, Владимир Уручев.
Против предложението са: Николай Бареков, Ангел Джамбазки, Момчил Неков, Сергей Станишев.

 

Изображение: Източник PIXABAY; CC0 Creative Commons

Leave a comment