“Цифрова република” на годишната световна среща на Creative Commons

39692839030_f548aff379_k

Членовете на “Цифрова република” Пламена Попова и Ана Лазарова участваха в годишната световна среща на Creative Commons, която се проведе в Торонто, Канада, от 12 до 15 април.

Криейтив Комънс (Creative Commons, CC, в превод буквално Творчески общности или Съзидателно споделяне) e организация, която е създала и администрира едноименната серия лицензи за освобождаване на авторски произведения онлайн, като освен това обединява около себе си глобално движение за отворен достъп и либерализиране на авторскоправния режим.

Световната среща на Creative Commons обединява международна общност от водещи технически и правни експерти, представители на академичната общност и активисти, които работят за популяризиране на отворения достъп в световен мащаб.

Сред основните лектори на събитието бяха един от създателите на Creative Commons лицензите и родоначалниците на движението  – Лоранс Лесиг, изпълнителният директор на Фондация Уикимедия Катрин Мар и директорът на библиотеките на Масачузетския технологичен институт (MIT) – Крис Бург.

Събитието включваше над 100 различни сесии и работилници, свързани с отворен достъп до информация, образование и култура, дигитализация на архиви, управление на данни, публични политики в областта на отворения достъп, авторското право и регулацията на интернет. На срещата бе обсъдено и развитието на Глобалната мрежа на Creative Commons, настоящата стратегия, начини за нейното подобряване и вземане на някои решения предвид предстоящата първа среща на Съвета на Глобалната мрежа.

Европейската сцена беше представена от организации като Комуния, европейската онлайн платформа за културно наследство Europeana,  както и членове на Creative Commons общността и активисти на отворения достъп от редица европейски държави.

Участниците в срещата имаха удоволствието да станат част от фотосесия на фотографа Себастиаан тер Бург – “Хората на Commons”.

Снимка: източник Flickr от срещата на Creative Commons на 15 април 2018 год. в Торонто

Related Posts

Leave a comment