Обучение „Авторско право за библиотеките“ vol. 2

pexels-suzy-hazelwood-1130980

В края на 2020 г. от сдружение Цифрова република и Creative Commons България организирахме първото обучение по авторско право, специално насочено към служителите на институциите за културно наследство (ИКН) – „Авторско право за библиотеките“. Обучението се проведе успешно и, вярваме, беше полезно и дори приятно за участниците. 🙂

През 2021 г. бяхме активно ангажирани в процеса по транспонирането на Директива (ЕС) 2019/790, която предвижда редица новости в законовата уредба на ИКН. Тази година планираме да подновим огранизирането на обучения и с огромно удоволствие Ви каним на второто поредно обучение „Авторско право за библиотеките“. Този път събитието ще се проведе в рамките на един ден (целодневен ангажимент) – на 28 февруари 2022 г. – в платформата Zoom.

При интерес, моля да попълните формата за регистрация в срок до 20 февруари 2022 г. Цената на обучението е в размер на 150 лева за една институция, което позволява участието на до 5 служители на тази институция в обучението. 

ПРОГАМА:

Сутрешна сесия

  • Основни понятия в авторското право: Автор. Други правоносители; Обект на закрила с авторски и сродни права. Комплексни произведения. Бази данни. 
  • Имуществени и неимуществени права. Видове използване. Използване онлайн – право на предоставяне на публично разположение. Режим на заемане на електронни книги.
  • Изключения и ограничения от авторското право. Свободно използване на защитено съдържание. Обществено достояние. 
  • Лицензиране. Стандартни лицензи. Creative Commons. Означения за авторскоправен статус (Rights Statements).

Следобедна сесия

  • Регулация на международно, европейско и национално ниво. Актуалната реформа на авторското право в ЕС.
  • Изключения в полза на институциите за културно наследство – цифровизиране с цел съхранение.
  • Нови режими на разширено колективно лицензиране и масова цифровизация на културно наследство.

ЛЕКТОР: Ана Лазарова

Допълнилна информация за лектора, огранизаторите и начина за записване може да откриете в поканата ни:

Снимка на Suzy Hazelwood от Pexels

Related Posts

Leave a comment