Ново решение на СЕС за споделянето онлайн – VG Bild-Kunst

pexels-gabby-k-5849579

На 9 март 2021 г. Съдът на ЕС постанови решението си по делото VG Bild-Kunst. Решението е от съществено значение за прилагането на авторскоправното законодателство в онлайн среда, защото засяга въпросите за границите на свободата на споделяне на хиперлинкове и за вграждане на съдържание чрез технологиите “framing” и “embedding”.

От ‘Цифрова република’ следим активно сложното развитието на съдебната практика по тези въпроси както отвъд океана (виж постовете ни по повод вграждането в Инстаграм съгласно решенията по делата срещу Mashable и Newsweek), така и на европейско ниво (виж анализа на заключението на Генералния адвокат Шпунар).

С новото решение Съдът в Люксембург казва, че правоносителите са в състояние да ограничат споделянето на своето съдържание по договорен път дори когато става дума за хиперлинкове и фрейминг, насочващи към законно качено съдържание, свободно достъпно онлайн. Това, обаче, не може да стане с каквито и да било договорни инструменти, напр. общи условия, лицензи и др., заради правната несигурност, с която биха се сблъскали обикновените потребители. Според Съда, това може да се случи единствено с ефективни средства за техническа защита.

Решението е от огромно значение за практиките на цифровите библиотеки и в частност – платформата за европейско културно наследство Европеана (Europeana), която използва именно технологията “фрейминг”, за да споделя цифровизирани образци на европейско изкуство, които се пазят на сървъри на агрегаторите на платформата на национално ниво. В България агрегатор на Европеана е варненската Регионална библиотека “Пенчо Славейков”.

Решението на Съда на ЕС по делото VG Bild-Kunst срещу Stiftung Preußischer Kulturbesitz можете да намерите тук. Eдин от първитете анализи можете да прочетете тук.

Изображение на Gabby K от Pexels.

Related Posts

Leave a comment