C4C с отворено писмо до българското председателство

email-826333_960_720

По време на предстоящото заседание на Комитета на постоянните представители на правителствата на държавите членки в Европейския съюз (COREPER I) на 27 април, българското председателство ще настоява да бъде взето политическо решение относно прокетодирективата за авторското право в цифровия единен пазар.

От българска страна явно се вижда намерението да бъдат удовлетворени Европейската комисия, Франция и Германия – действащите сили зад въвеждането на новата авторскоправна уредба, като промените бъдат гласувани възможно най-бързо. На фона на факта, че до 11 април реформата все още се обсъждаше от работната група по интелектуална собственост към Съвета, а Комисията по правни въпроси (JURI) отложи гласуването в Европейския парламент на текстовете поне до 20-21 юни, председателството ни създава изненадващ за повечето държави членки политически натиск решение да бъде взето сега.

В отговор на тези действия от страна на българското председателство, Copyright for Creativity (C4C) състави отворено писмо, в което апелира посланиците на държавите членки да се въздържат от прибързаното гласуване на авторскоправната реформа, преди да са проведени допълнителни дискусии на експертно равнище.

В отвореното писмо се подчертава, че текстовете в проектодирективата в сегашния им вид, както и представеният последен вариант на българския компромис, могат да доведат до сериозни непредвидени последици за основните права на европейските граждани и да ограничат възможностите за създаване иновации в ЕС. Цифрова република, а и много други активни организации в България, изявиха своята подкрепа към становището на C4C и подписаха отвореното писмо.

Български превод на отвореното писмо може да намерите тук.

Изображение: източник PIXABAY, CC0 1.0 Universal

Related Posts

Leave a comment