Европейската комисия избра Creative Commons като основния си лиценз

flag-1198978_1280-4-1200x664
Европейската комисия отдавна разрешава повторното използване на по-голямата част от нейното съдържание. През февруари 2019 г. обаче тя направи още една стъпка, като установи прилагането на два от Creative Commons лицензите за своето съдържание по подразбиране.

През първите месеци на тази година в Брюксел нещата бяха луди. Изборите за Европейски парламент предстояха след едва няколко месеца, хората започнаха да търсят нови работни места и сякаш всички, които имаха дори отдалечен интерес към авторското право, се караха по повод приемането на Директивата за авторското право в цифровия единен пазар.

Всички бяхме толкова заети с „големите битки“, че пропуснахме много положителна стъпка от страна Европейската комисия, която поставя началото на позитивна промяна. Също така пропуснахме възможността да ги похвалим за това.

Откъде идваме?

Европейската комисия отдавна публикува документи под правила за повторното използване. Решението от 12 декември 2011 г. позволява, освен ако не е посочено друго, всеки да може да използва повторно публикуваното съдържание както за търговски, така и за нетърговски цели, без да се налага да иска разрешение и без заплащане на възнаграждение, при условие че цитира източника. Накратко, тези правила са напълно съвместими с може би най-популярния свободен лиценз – Creative Commons – Attribution. Това е и лицензът по подразбиране на Уикипедия.

Какво се промени?

Въпросът за “роенето” на лицензи обаче се открои през последното десетилетие. Тогава, въпреки че вече съществуваха много лицензи, различни организации и институции избраха да създадат свои собствени, нови лицензионни споразумения. Така вместо да използваме съществуващите и да създадем съвместим стандарт, ние се озовахме в екосистема, обременена със сложен избор на лицензи, взаимодействие между лицензите и съображения за съвместимост между тях.

За да се поправи това, през февруари 2019 г. Европейската комисия прие допълнително решение, което определи по подразбиране два Creative Commons лиценза за цялото съдържание на Комисията:

Интересното е, че Европейската комисия основава това решение на вътрешно проучване (което също е лицензирано под CC BY), което дава най-високи оценки на лицензите Creative Commons.

Друго нещо, за което наистина трябва да благодарим на Европейската комисия, е, че те активно помагат в превода на най-новата версия на лицензите на езиците на държавите-членки, като по този начин помагат на местните доброволчески общности.

Къде са границите?

Освен стандартните граници на лиценза CC BY 4.0, който изисква позоваване и задължава ползвателя да не заявява, че Комисията е отговорна за неговата повторната употреба, има няколко допълнителни особености, с които следва да сме наясно. Търговските марки и патентите не са обхванати. Също така всички документи, публикувани от Комисията, за които тя не притежава правата, са естествено изключени, така че потребителите трябва да обръщат внимание на допълнителни известия по този повод.

Не знаем дали Комисията работи за промяна на стратегията си за придобиване на съдържание, така че да гарантира, че повечето от съдържанието на трети лица, което тя публикува, също е свободно лицензирано, но ако не, това би било похвална инициатива.

Какво следва?

Освен да разглеждаме лицензирането на съдържание на трети страни, бихме искали да предложим други институции на Европейския съюз да последват този положителен пример от Европейската комисия. Както Съветът, така и Европейският парламент нямат съгласувани правила и решения относно повторното използване на тяхното съдържание. Междуинституционалното споразумение в тази насока би било добре дошло!

Това е важно, защото в момента текат сериозни дискусии за бъдещето на интернет и за това колко голяма част от цифровия свят се контролира от много малко организации със стопанска цел. Избирайки да публикуват съдържанието си под стандартен свободен лиценз, службите на Европейската комисия стават част от отворената общност, от публичната част на интернет, която позволява на всички потребители и граждани да споделят, да бъдат креативни, да играят и да създават. Поздравления на Комисията за това!

Изображение: Creative Commons Norway

Related Posts